90% מזמן השהייה שלנו במובייל מתבצע באפליקציות ורק 10% באתרי אינטרנט; בעיקר באפליקציות הידועות ביותר: פייסבוק, מסנג'ר, וואטסאפ, גוגל מפות, יוטיוב ועוד. אין ספק שאפליקציות הפכו לחלק משמעותי בחיינו מכל זאת נגזר שגם הן כמובן יזכו לאפיקי שיווק ופרסום אפקטיביים לא פחות מאשר אתרים.
בניגוד לאתרי אינטרנט, הנגישים לנו ממספר מקורות – אפליקציות ניתן למצוא בעיקר בשני מקורות בלעדיים: חנות האפליקציות של גוגל פליי עם 2.96 מיליון אפליקציות וכן אפסטור של חברת אפל עם 4.4 מיליון אפליקציות.
לאור העובדה הזו, נוצרה שיטת שיווק המתייחסת לפרמטרים הדרושים לקידום אפליקציות בכל אחת משתי החנויות; ASO – קיצור של App Store Optimization – שואב את עיקריו מה-SEO הוותיק והידוע, אבל בכל זאת יש כמה וכמה הבדלים בין שתי השיטות.
להלן כמה קווי דמיון עיקריים בין שני התחומים:
בין אם זה מנועי חיפוש לאתרי אינטרנט או מנועי חיפוש לאפליקציות (חנויות אפליקציה), המטרה זהה: מקסימום נראות בתוצאות החיפוש. בשני המקרים מדובר יותר בחיפושים גנריים ופחות בחיפושי מותג, על אף שגם חיפושי מותג חשובים מאוד.
כאשר אנשים מחפשים דברים נקודתיים ומקבלים תוצאות אורגניות, יש להם נטייה גדולה יותר להקליק ולהמיר בסוף הדרך. תכונה זו משותפת הן לקידום אתרים והן לקידום אפליקציות.
שני התחומים מתבססים על מציאת הביטויים הנכונים ביותר, שמובילים להקלקה ולהמרה. כמו כן בשני התחומים יש אופטימיזציה של תגי מטא רלוונטיים, לצד השפעות חיצוניות מסוימות (קישורים, חוות דעת ועוד).
כאן המקום לציין שגוגל מציעה אפליקציות גם בתוצאות מנוע החיפוש שלה (Google App Indexing), ולא רק בחנות גוגל פליי. חיפושים בגוגל המבוצעים מהנייד, מטאבלט או מכל מכשיר אחר המסוגל להתקין אפליקציה, כוללים תוצאות חיפוש עם אפליקציות רלוונטיות לשאילתה. כבר ב-2015 מעל רבע ממשתמשי גוגל חיפשו וגילו אפליקציות בתוצאות החיפוש של גוגל וסביר לשער שכיום אחוז זה גדל משמעותית.
כפי שניתן לראות, למרות קווי הדמיון בין שני התחומים – רב השונה מהדומה בין העולמות הללו. להלן כמה הבדלים עיקריים בין שתי השיטות:
ניתן להשיק מוצר לקהלים ספציפיים ולשווקים נקודתיים. זאת לעומת SEO, בו לא קיימת אפשרות פילוח מדויקת שכזו, והנקודתיות מושגת רק באמצעות דיוק של מילות המפתח.
חנויות האפליקציות מעדיפות אפליקציות חדשות, ולעיתים קרובות נותנות להן עדיפות בקטגוריות בולטות כגון סיפורים מובילים, מיקומים בתוצאות חיפוש ועוד. לפיכך מדידת התוצאות יכולה להתרחש כבר בתחילת התהליך, זאת בניגוד לקידום אתרים הדורש לפחות כמה שבועות וחודשים עד שמגיעות תוצאות.
בניגוד לקידום אתרים שאינו מושפע מטראפיק ממומן, קידום של אפליקציה בהחלט יכול להשתפר בעקבות קמפיינים בתשלום, הורדות שאינן אורגניות ועוד.
קידום בחנויות אפליקציה מושפע גם מטראפיק אורגני שלא הגיע מחיפושים. קטגוריות כגון Browse ו- Explore מציגות את האפליקציות ומייצרות להן טראפיק אורגני נוסף.
קידום אתרים לא מכיל אופציה כזו.
הורדות, קליקים, חוות דעת ודירוגים משפיעים ישירות על קידום האפליקציה בחנויות. זאת לעומת SEO, שבו קליקים ואחוזי הקלקה משפיעים בצורה עקיפה על מיקומים בתוצאות החיפוש.
בעוד שקידום אתרים מבוסס בצורה מסיבית על תוכן חדש או מתעדכן, בקידום אפליקציות זה בדיוק הפוך. למעט עמוד האפליקציה בחנות וקישורי עומק פה ושם, אין אפשרות להוסיף תכנים. אתרי אינטרנט הם אינסופיים מהבחינה הזו.
בקידום אתרים יש כלים המציגים את נפחי החיפוש עבור מגוון רחב של שאילתות, אך רוב הביטויים מיועדים לחיפוש מידע, קבלת תשובות לשאלות ספציפיות, חיפוש מוצר או שירות נקודתיים וכן הלאה. בקידום אפליקציות מדובר בנפחי חיפוש שונים המבוססים על כלים אחרים בתכלית, והביטויים מיועדים בדרך כלל לחיפוש אפליקציות ספציפיות וכן לאיתור אפליקציות חדשות הנותנות מענה לצרכים נקודתיים.
למרות שהמאמר עוסק בשונה ובדומה בין ASO ל-SEO, כאן המקום להזכיר שיש גם כמה הבדלים בשיטות ה-ASO עצמן, בין גוגל פליי ובין אפסטור.
המשותף לשתי החנויות רב על ההבדלים: הקידום מתבסס על שם האפליקציה, רכישות In-app, חוות דעת ודירוגים, תדירות עדכונים וכן סטטיסטיקת הורדות, מעורבות ושימוש. ההבדלים קלים יותר, אבל בכל זאת קיימים: בעוד שבאפסטור הקידום מושפע מכותרת המשנה של האפליקציה ומשדה מילות המפתח, בגוגל פליי הקידום מושפע משדה התיאור וכן גם מקישורים.
עובדה אחרונה זו מחברת את קידום האפליקציות בגוגל פליי לתחום קידום האתרים, הרבה יותר מאשר באפסטור; שם לקישורים אין משמעות. בנוסף – העובדה שגוגל מאפשרת חיפוש והתקנה של אפליקציות ישירות ממנוע החיפוש, ולא רק מחנויות האפליקציות, מחזקת את החיבור עם תחום ה-SEO המסורתי.