עולם פיתוח האתרים הוא עולם דינמי שמתפתח במהרה. בשנים האחרונות, עולם האתרים הסטטיים התפתח הרבה בזכות כלי SSG (Static Site Generator).
השימוש ב- SSG צובר פופולאריות רבה בשנים האחרונות, בעיקר בגלל שאתרים אלו מתאימים הרבה יותר לעידן הנוכחי של הרשת ולמה שאנו צופים שיבוא בעתיד. נכון, עדיין לא מדובר בכלי הפיתוח הפופולארי ביותר, אך לא ניתן להמעיט בחשיבות של כלי זה וההשפעה שלו על עולם פיתוח האתרים, בעיקר בגלל היתרונות של אתרים מסוג זה.
לאתרים סטטיים שלושה יתרונות עיקריים:
על כל אחד מהיתרונות (ועל יתרונות נוספים) נפרט בהמשך המאמר, אך לפני כן נסביר בקצרה מה זה SSG.
Static Site Generator (למען הנוחות – SSG) הוא כלי שמסייע לבנות אתר סטטי מתוך קבצי Input.
ה-SSG מושך תוכן שהוזן למקור כלשהו (למשל, מתוך Headless CMS) ומחיל אותו על גבי תבנית (template) קבועה מראש, ואז מייצר עמוד HTML סטטי מהתוכן והתבנית.
ההבדל המשמעותי ביותר בין פיתוח אתר סטטי עם SSG ופיתוח אתרים רגיל (למשל באמצעות WordPress), הוא בדרך בה האתר מגיב כאשר המשתמש מבצע פעולה. בעוד באתרים דינמיים, המערכת בונה עמוד מחדש על פי הדרישה של המשתמש, באתרים סטטיים כל העמודים נבנים מראש.
באתרים דינמיים, בכל פעם שמשתמש מבקר באתר, המערכת בונה עבורו את העמוד שביקש מחדש. באתרים דינמיים, שנבנים על גבי CMS כמו WordPress או Drupal, כל פעולה של המשתמש גוררת סדרה של פעולות: הבקשה נשלחת לשרת, השרת מושך את התוכן מה- database ומרכיב את העמוד ורק אז הוא מוגש למשתמש.
באתרים סטטיים, הבנייה של כל העמודים באתר מתבצעת מראש, עוד בתהליך ה-Build. העמודים מאוחסנים על גבי CDN כך שבזמן אמת, כאשר משתמש מבקש לראות עמוד, האתר מגיש לו עמוד HTML שכבר נבנה. חלק מהפונקציונליות של אתרים דינמיים תפגע בשימוש ב-SSG, אך בסוף מהירות טעינת האתר גבוהה משמעותית וזה אחד היתרונות המשמעותיים של אתרים סטטיים.
אתרים סטטיים הם אתרים המאוחסנים על גבי רשת CDN ומאפשרים רענון של התוכן בעמוד מבלי לגשת לשרת עליו מאוחסן האתר. כאשר משתמשים מנסים לגשת לעמוד באתר סטטי, ה-CDN הקרוב ביותר אליהם מגיב מיידית עם קובץ HTML ולכן טעינת האתר מהירה יותר.
היתרון הבולט והמשמעותי ביותר של אתר סטטי הוא ביצועי המהירות. היות והאתר מגיש למשתמש עמודי HTML שכבר נבנו, מהירות הטעינה של העמודים בפרט וביצועי האתר בכלל משתפרים משמעותית. שיפור מהירות טעינת העמודים משפרת את חווית המשתמש באתר ומגדילה את הסיכוי של האתר להצליח.
החל ממאי 2021 מהירות טעינת העמודים היא מדד דירוג רשמי של גוגל (בהיבטי ה SEO) כך שאתר סטטי יסייע לכם לשפר את דירוג האתר במנוע החיפוש הפופולארי בעולם. עם SSG תקבלו אתר מהיר יותר שעוזר לכם לעמוד במטרות העסקיות שלכם.
יתרון משמעותי נוסף של אתר סטטי הוא רמת הבטיחות שלו. היות והאתר בנוי בצורה "שטוחה" יותר ומשתמש בקבצים סטטיים בלבד – הוא פחות חשוף לאיומים כך שרמת הבטיחות בו גבוהה יותר.
יתרון חשוב נוסף של אתרים סטטיים הוא ה-Scalability גבוה. אתרים סטטיים מאפשרים לבצע התאמות, הרחבות ושינויים בקלות ובפשטות יחסית. אפשרויות ההרחבה באתרים מסוג זה רבות ומתכנתים יכולים להוסיף אלמנטים דינמיים על ידי שימוש ב- third-party APIs. באופן כללי, עולם ה-SSG שופע בחדשנות וניתן למצוא Frameworks וכלים חדשים בתדירות גבוהה יחסית, כולל כלים הזמינים רק בסביבת Server-side.
בנוסף, אתרים סטטיים מאפשרים להתאים את מערכת ניהול התוכן (CMS) לצרכים הספציפיים של כל אתר. אם מנהל האתר משתמש במספר מערכות ניהול תוכן במקביל, ניתן להתאים לכך את ה-CMS ולאפשר לו להשתמש במספר מערכות ניהול תוכן במקביל.
יתרון משמעותי נוסף הוא ש-SSG חוסך לא מעט משאבים. טעינת העמודים מ-CDN מפחיתה משמעותית את עלויות האחסון על גבי שרתים.
ל-SSG יש כמובן גם חסרונות, ובראשם העובדה שהכלי הזה פחות ידידותי למשתמש, בעיקר עבור מנהלי אתרים שאינם מתכנתים או בעלי ידע טכני, שעלולים להתקשות בניהול תוכן. יחד עם זאת, כיום ישנם כלים לניהול תוכן באתרים סטטיים שמתאימים גם לאנשים פחות טכניים.
חסרון נוסף של אתרים סטטיים הוא הקושי בשילוב של אלמנטים דינמיים ואינטראקטיביים בעמודים. אפשרויות ההרחבה הרבות של SSG אפשרו למתכנתים למצוא פתרון גם לזה, וכיום ניתן להוסיף אלמנטים כאלו לאתרים סטטיים אך הפתרונות עדיין מורכבים ודורשים השקעה בפיתוח וידע מעמיק של המפתחים.
בדומה לשאלות רבות בתחום פיתוח האתרים, אין כאן תשובה חד משמעית. בחירת SSG תלויה במגוון משתנים ומאפיינים, בין היתר בצרכים העסקיים של המותג, בניסיון וברמת הידע הטכני של הצוות שעובד על הפרויקט, בפיצ'רים הנדרשים באתר ובשפת התכנות בה מפתחים.
התאמת הפלטפורמה לסוג האתר שאתם מפתחים חיונית להצלחת האתר וזהו הדבר הראשון שיש לשקול כאשר בוחרים SSG. המאפיינים של בלוג מתכונים אל מול אתר איקומרס כבד ומורכב שונים לחלוטין ויש להתאים בין ה-SSG למאפיינים של האתר אותו מפתחים.
ישנם מגוון מאפיינים ל-SSG שונים, כאלו שפותחו על מנת לאפשר למשתמשים ליצור גלריות תמונות בקלות וישנם כאלו שיוצרו עם עיצוב Front-End ספציפי המתאים לאתרים מסוג מסויים.
יחד עם זאת, רוב כלי ה-SSG מאפשרים תמיכה באתרים מסוגים שונים מאתרי מותג קטנים לפורטלי תוכן מורכבים ועד כלים חזקים יותר לניהול של אתרי איקומרס גדולים.
פיתוח עם SSG מוגבל פחות מבעבר מבחינת שפת הפיתוח וה-Frameworks בהן ניתן להשתמש. כיום ניתן למצוא SSG המבוססים על מגוון שפות פיתוח המשתמשות בטמפלטים שונים ורצות על גבי סביבות פיתוח שונות. בהתאם לכך, מומלץ להתאים בין שפת הפיתוח וה-Framework בו אתם משתמשים.
אם אתם כותבים קוד ב- Javascript, ה-Frameworks הפופולריות ביותר לפיתוח אתרים סטטיים הן Gatsby ו-Next.js. מפתחים בסביבת Vue? בדקו את Nuxt.js או Gridsome. נמאס לכם מ- JS Frameworks כבדות? בדקו את Eleventy. אם אתם אוהבים לכתוב קוד עם Go אז כנראה שה-Hugo היא ה-Framework הטובה ביותר עבורכם.
השימוש בשפה מועדפות וב-Framework יכולים להקל על תהליך הפיתוח ועל ביצוע העבודה. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי הצרכים של המשתמשים והצרכים העסקיים שלכם חשובים יותר, ולכן יש להתאים את סביבת הפיתוח וה-Framework אליהם תחילה.
סביב SSG התפתחו קהילות רבות של מפתחים, בהן ניתן למצוא תשובות לבעיות ושאלות שעולות בתהליך הפיתוח. Next.js ו-Gatsby הם השחקנים המשמעותיים והגדולים ביותר עם קהילות פעילות שמציעות ידע רב בכל מה שקשור לפיתוח אתרים עם SSG. בנוסף, הן נהנות מתמיכה של VC-funded companies – ובראשם Gatsby, Inc ו- Vercel.
התחיל כ-Framework קטן ללא קינפוג במטרה לאפשר שימוש חלק יותר ב-Javascript אך כיום הוא כבר אפשר מגוון אתרים ואפליקציות עם Next.JS, כולל פיתוח של עמודים דינמיים, אתרים סטטיים PWA ועוד.
Next.JS הוא Framework נהדר לפרויקטים הדורשים גמישות ופיתוח של עמודים או חלקים השונים זה מזה. היתרון העיקרי שלו הוא שהוא מאפשר לפתח אתר סטטי עם יכולות של אתר דינמי.
גטסבי הוא ה-Framework הפופולרי ביותר בעולם האתרים הסטטיים. הוא מאפשר לייצר אלמנטים אינטראקטיביים בקלות ולפתח בזמן קצר יחסית אתר מהיר מאוד עם ביצועים מעולים תודות ל- instant route changes and prefetching.
בנוסף, עם גטסבי ניתן לשלוט במגוון רחב של מקורות דאטה בעזרת API אחד פנימי מה שהופך אותו ל-Framework מעולה לאתרים שיווקיים. הוא מציע גם תמיכה רחבה מקהילה תומכת ומגוון רחב של תבניות ופלאגינים שישדרגו את האתר.
Nuxt מנסה לעשות ל-vue את מה ש-Next עשה ל react, כלומר לפתור את רוב הבעיות הקיימות ב-react בפיתוח אפליקציות. כיום, מדובר ב-Higher-level Framework שמגיע יחד עם אלמנטים ופיצ'רים מתקדמים, כמו האפשרות לרשום API Routes נוספים, ללא שימוש בשרת חיצוני.
יתרונות נוספים כוללים את האפשרות לתצוגה מקדימה של SSG, הקהילה התוססת שכל הזמן מפתחת ומשפרת את ה-Framework ועוד.
היתרון המשמעותי של Eleventy הוא ששהוא משתמש ב-Javascript לייצר עמודים סטטיים, ללא צורך ב-Client-side Framwork. השימוש ב-framework עם eleventy הוא אופציונלי ויכול להיות שזו הסיבה שהשימוש בה צובר תאומה מאז שהגיחה לעולם ב-2018. יתרון נוסף הוא שמדובר בפלטפורמה עם Zero-config שמתאימה לכל מבנה של פרויקט, תומכת ב-11 שפות, ולכן מהווה את אחת מהאפשרויות הטובות ביותר בעולם האתרים הסטטיים.
הרבה כלי SSG התפתחו בשנים האחרונות ומעניקים למפתחים אפשרויות רבות. וכיום ניתן לפתח ב-Frameworks המבוססים על React, כמו Gatsby או Next JS. יחד עם זאת, לא כל פרויקט דורש Client-Side JS מורכב וכבד ובהתאם לכך, התפתחו גישות חדשות ומעודכנות לשימוש בכלי המתקדם.
Astro, למשל היא Server-Side Templating Language המאפשרת את אותה חווית הפיתוח תוך שימוש בהרבה פחות Javascript.
Eleventy היא אחת מסביבות הפיתוח הפופולאריות לאחרונה בעיקר תודות לפיצ'ר Eleventy Serverless המאפשר לבנות עמודים לפי דרישה ולא כחלק מה- CI/CD, ולכן עושה אופטימזציה לתהליך הבנייה ומנצל את היתרונות Distributed Persistent Rendering.
מאחר וה-CDN הופך להיות חזק יותר מאי פעם, אנו מצפים שבקרוב יהיו יותר כלים שמנצלים on-demand rendering like DPR. עם אסטרטגיית קאש נכונה, הגישה הזו יכולה להפחית את זמן הפיתוח באופן משמעותי. זה לא יחליף את הפיתוח לחלוטין אבל זה יפחית את מספר העמודים שצריך לפתח בשלב ראשון ויאפשר להתרכז בעמודים הקריטיים, לבנות אותם, לעלות לאוויר במהרה ולאחר מכן להמשיך ולבנות את העמודים כל העמודים הנדרשים.
אתרים סטטיים מאפשרים כיום ליהנות מכל היתרונות של CMS עם ביצועים משופרים של עמודיHTML סטטיים. האתרים המפותחים בכלי SSG מודרנים הם אתרים אמינים, בטוחים, שניתן לשנות ולהתאים. ויתרונם המרכזי הוא היכולת להתמודד עם היקפים גבוהים של טראפיק ולחסוך משאבים רבים בתהליך הפיתוח ולאחר מכן.