חדשנות היא אחד הדברים החיוניים והחשובים למותגי איקומרס, הכלל די פשוט: אם אתם לא עושים את זה, תהיו בטוחים שלפחות אחד מהמתחרים שלכם עושה את זה ובקרוב תהיו בבעיה, נתח השוק שלכם יקטן, המכירות ייפגעו ואולי אפילו תחשבו למותג לא מעודכן.
שיפור מתמיד של המוצר והשירות בעזרת מ״ופ היא הדרך היחידה להוביל את התחום או השוק בו המותג שלכם פועל והדרך היחידה להישאר בפסגה.
אחד הפרמטרים החשובים ביותר להצלחה כמותג איקומרס הוא שמירה על ערך חיי לקוח גבוה. קהל לקוחות נאמן שחוזר ורוכש שוב ושוב את המוצר או השירות שהמותג מציע מהווה בסיס יציב לצמיחה והצלחה.
שמירה על ערך חיי לקוח גבוה קשה עד בלתי אפשרי כאשר המוצר או השירות ״תקוע״ , לא מתפתח או משתפר לאורך זמן. כל מותג חייב לפעול באופן קבוע על מנת לשפר את השירות או המוצר שלו ו-R&D הוא הליבה של התהליך.
אין יוצאי דופן, לא משנה מה המוצר או השירות שלכם, כמה הוא מצליח ואם המכירות משביעות רצון: אתם חייבים כל הזמן לשפר ולפתח אותו. זו הדרך היחידה לשמור על הלקוחות ועל העניין שלהם במוצר או בשירות שלכם ובמקביל למשוך לקוחות חדשים. זו הדרך הטובה ביותר להגדיל את את הרווחיות של המותג ואת האחיזה שלו בשוק בטווח הארוך.
גם אם המטרה שלכם היא לא להוביל את השוק או התעשייה בה אתם פועלים, מו״פ הוא תהליך חיוני לשרידות העסק. לכל מוצר ושירות יש מחזור חיים, בין אם מדובר באופנה חולפת או שינויים בשוק. הבנה של מחזור החיים והכנה מוקדמת חיונית להבטחת שרידות.
נבחן בקצרה את המקרה של חברת קודאק כדי להבין מעט יותר את החשיבות של השקעה במו"פ. חברת קודאק היתה לאורך שנים המובילה העולמית בתחום הצילום אך לא השקיעה מספיק במחקר ופיתוח ולא צלחה את המעבר לעידן הדיגיטלי. הצלילה של החברה הייתה חדה ומהירה, היא הפכה מאחת החברות המובילות בתחומה לחברה לא רלוונטית, פשוט בגלל שהיא לא השקיעה מספיק במחקר ופיתוח ולא השכילה להתאים את עצמה לעידן החדש. אל תתנו לזה לקרות למותג שלכם.
מחקר ופיתוח הוא תהליך מורכב המשלב גורמים רבים וביניהם: מחקר שוק, איסוף דאטה, ניתוח ביצועים, עיצוב, פיתוח, בקרת איכות ועוד.. חשוב לציין שאי אפשר להאיץ בפיתוח ובחדשנות, זהו תהליך של ניסוי וטעייה שלוקח זמן. זו גם הסיבה שאתם חייבים להשקיע במחקר ופיתוח כל הזמן והרבה לפני שאתם מבינים שאתם צריכים לעשות את זה.
על פי המודל של אייזנהאואר לתעדוף משימות, מחלקים משימות לפי ארבעה קריטריונים: "חשוב" לעומת "לא חשוב", ו"דחוף" לעומת "לא דחוף". יש להתעלם מהמשימות שאינן חשובות ואינן דחופות, יש לבצע מיידית את את המשימות הדחופות והחשובות, להעביר הלאה משימות דחופות אך לא חשובות ולקבוע תאריך סיום למשימות החשובות שאינן דחופות – כאן מסתתרת ההצלחה.
רוב העסקים נוטים להשקיע את מירב הזמן והמאמץ בנושאים דחופים עקב ההשפעה שלהם בטווח המיידי והאשליה של החשיבות שהם מספקים. יחד עם זאת, כמעט כל פעולה בעלת השפעה גדולה ומשמעותית מתחילה בריבוע חשוב ולא-דחוף, שם גם פעילות המו"פ שלכם נמצאת. זה הרובע שמביא לצמיחה של המותג, שם הכסף מונח.
מנהל המוצר הוא הלב הפועם של תהליך העבודה, הוא מנווט את כלל הצוות דרך רעיונות ובעיות ליעדים העסקיים על פי האסטרטגיה שהוגדרה. ניהול מוצר כולל למעשה את כל היבטי מחזור חיי מוצר ודורש ידע נרחב במגוון תחומים: איסוף והגדרת דרישות מוצר, ניתוח והעברת הדרישות והרעיונות לתוכניות יישום ומשימות מפורטות, תיאום ובקרת תהליכי יישום, מוטיבציה קבוצתית, ניהול אנשים וזמן, ניהול תקציב, ניתוח תוצאות והצגתם להנהלה וכו׳..
אחת ממשימות הליבה של תפקיד זה היא הגדרת תהליכי פרויקט ותקשורת אפקטיבית בין ההנהלה לצוות R&D, אשר ניתן לאפיין כפרו-אקטיבית, יוזמת וחיובית – אז "התזמורת" מנגנת היטב!
מעצב UI/UX מפיח חיים בקונספט המופשט ודואג שמשתמשים ייהנו מחווית משתמש טובה. למעצב יש היכולות והמיומנויות לקחת רעיונות מופשטים וכלליים ולהפוך אותם למציאות. כישרון ודמיון הם לא הכל כאן: המאפיין צריך להבין את הפסיכולוגיה של המשתמשים, את הכוח המניע אותם, ולשדרג את חווית השימוש שלהם.
אפיון ועיצוב חווית המשתמש טובה תשפר את התפיסה לגבי המוצר ואת התחושה של המשתמשים בזמן השימוש בו. גם כאשר המוצר קיים, צוות ה-UI/UX משפר כל הזמן את חווית המשתמש והממשק. הצוות מנתח את פעילות הגולשים באתר (בעזרת מעקב נתונים, מפות חום, תנועות עכבר ועוד) ומסיק מסקנות שעוזרת לשפר את השימוש, להגדיל את אחוזי ההמרה ולגרום ללקוחות להתאהב במוצר.
צוות הפיתוח הוא הזרוע הביצועית של התהליך כולו, הצוות אחראי על שילוב הקונספט והעיצוב למוצר אחד משודרג ואיכותי. הרעיון והעיצוב הטובים בעולם לא יהפכו למוצר איכותי אם הם לא פותחו באמצעות קוד איכותי.
צוות הפיתוח צריך להתעדכן כל הזמן בטכניקות וטכנולוגיות עדכניות. ראשית כי שהמוצר יעמוד בסטנדרט הגבוה ביותר, אבל גם לאתגר את צוות העיצוב וניהול המוצר, להציע פתרונות לבעיות שונות וגם להסביר אם פיתוח אינו אפשרי כנדרש.
בקרת איכות שוטפת מבטיחה כי איכות המוצר תשמר לאורך מחזור חיי המוצר. בעיות ופגמים במוצר עשויים להוביל לאובדן לקוחות קיימים וחדשים. לכן חשוב מאוד שתהליכי בקרת איכות (QA) ייקבעו כחלק אינטגרלי בתוך הפרויקט, שאינם מוגבלים רק לבדיקות פיצ׳רים בסביבות טסט, אלא מכסים את כל מחזור חיי המוצר החל בהגדרת הדרישות וכלה בבדיקות ייצור קבועות.
בקרת איכות אינה מתרכזת רק באיתור באגים, זוהי דרך למנוע טעויות ופגמים במוצר ולהימנע מבעיות בעת אספקת מוצרים או שירותים ללקוחות. צוות QA מוודא שהמוצר אכן משקף את הרעיון והקונספט, שהכל עובד ״חלק״ על מנת להבטיח חווית לקוח מעולה.
מוצר או שירות לא שווה כלום אם אין דרך לשווק אותו. לכן, חשוב שצוות השיווק יהיה מעורב בתהליך המחקר והפיתוח מוקדם ככל האפשר. הצוות יעזור לכם לוודא לאורך כל שלבי התהליך שהרעיונות החדשים שלכם מעניקים ערך ללקוחות, עונים על צרכיהם ועומדים בקנה אחד עם ערכי המוצר. ניהול מוצר כחלק מתהליך שיווק, צריך לכלול על בסיס קבוע מחקרי שוק מקומיים ובינלאומיים, מגמות וטכנולוגיות חדשות, ניתוח מתחרים, מדדי מוצר מרכזיים (KPI's), ניתוח משוב שוטף מלקוחות על מנת להעלות רעיונות לחידושים ולהבין את צרכיהם טוב יותר.
השקעה במחקר ופיתוח טומנת בחובה הזדמנות אדירה, זכרו איפה נמצא ריבוע הצמיחה של העסק. למרות זאת הרבה עסקים לא משקיעים מספיק במו״פ. אם תאמצו את הגישה והתהליך אתם עשויים לגלות שמהר מאוד תובילו חדשנות בשוק, תרוויחו נאמנות לקוחות, תגדילו רווחים ותעודדו צמיחה לאורך שנים.