אתם נפגשים עם תוצרי העבודה של מעצבים דיגיטליים באינספור רגעים ביום, מבלי לשים לכך לב. נהוג לחשוב כי עיצוב דיגיטלי עוסק בעיקר בעיצוב אלמנטים ויזואליים וגרפיים עבור פלטפורמות דיגיטליות. למעשה, עיצוב דיגיטלי הוא תחום רחב ועשיר, הכולל בתוכו תחומים נוספים, שכל אחד מהם הוא עולם ומלואו, עם שפה ומונחים משלו כגון: עיצוב חווית משתמש, אפיון ממשק משתמש, עיצוב ארכיטקטורת מידע, והרשימה עוד ארוכה.
תחילה נציג מספר מונחים כלליים שאתם חייבים להכיר כשאתם מנהלים פרויקט דיגיטלי או לקראת הפגישה הקרובה שלכם עם מעצבי דיגיטל.
כנראה התוצר הכי פופולארי בתחום העיצוב דיגיטלי; עיצוב אתרי אינטרנט. עיצוב אתרים הוא עיצוב המראה הכללי של האתר, ובכלל זה עיצוב אלמנטים גרפיים שונים, פריסתם ומיקומם באתר, טיפוגרפיה, בחירת תמונות, צבעים וכל תוכן ויזואלי אחר שמופיע באתר.
עיצוב אפליקציות דומה לעיצוב אתרים, אך בכל זאת קיימים הבדלים מהותיים בין השניים. לאתרי אינטרנט, או לפחות לרובם, מגוון רחב של פונקציות ושימושים: חדשות, פנאי, תקשורת. אפליקציות, לעומת זאת, מתוכננות לרוב לשימוש אחד ספציפי. בין אם מדובר במוזיקה, שיחות עם חברים, או קניות, אפליקציות הם למעשה כלים המשמשים למטרה מסוימת עבור משתמשים. בהתאם לכך, העיצוב והתכנון שלהם יותר מכוון-מטרה ומעט שונה מעיצוב ווב, וכולל בתוכו גם תחומי עיצוב נוספים, ובראשם עיצוב חווית משתמש ועיצוב ממשק משתמש.
אחד מתחומי העיצוב החשובים והמשפיעים ביותר בעולם הדיגיטלי. חווית המשתמש היא התחושה שהמשתמשים חשים כאשר הם מבצעים אינטראקציות עם המוצר הדיגיטלי. במרכז מושג חווית המשתמש עומדות שאלות כמו "האם המוצר עוזר לי? האם הוא קל ונוח לשימוש?". התשובות לשאלות אלו משפיעות על הדרך בה המשתמשים תופסים את המוצר ועל התחושה שלהם בזמן השימוש בו.
ליעילות, נוחות ופשטות השימוש במוצר יש תפקיד מכריע בשאלה האם המשתמשים יחזרו להשתמש בו, כך שחווית המשתמש קובעת במידה רבה גם את מידת ההצלחה שלו.
עיצוב חווית המשתמש הוא עיצוב כל האינטראקציות האפשריות של המשתמשים עם המוצר הדיגיטלי. האינטראקציות מעוצבות כך שהן יהיו נוחות, שירותיות ופונקציונליות. תהליך העיצוב מתחיל במחקר מעמיק המאפיין את כל האינטראקציות האפשריות ומשלב גם אסטרטגיה שיווקית, פיתוח מוצר, SEO, וכמובן עיצוב גרפי. שילוב של כל אלו משפר את המוצר הדיגיטלי ואת חווית השימוש בו, כך שהמשתמשים יהנו ממנו ויחזרו להשתמש בו.
עיצוב כל המרכיבים איתם המשתמש יבצע אינטראקציות במסגרת השימוש במוצר או בשירות. חלק זה כולל את מגוון סוגי מרכיבים וביניהם – תפריטים, כפתורים, טיפוגרפיה, רקעים, תמונות וכו׳.
עיצוב ממשק של מוצר הדיגיטלי הולך יד ביד עם עיצוב חווית המשתמש ולכן סביר להניח כי המונח אותו אתם מכירים הוא עיצוב UX\UI.
עיצוב מקצועי ונכון ישלב בין שניהם כך שהאתר לא רק יראה טוב אלא גם ישרת את המטרה לשמה הוקם, בין אם מדובר במכירה של מוצרים, העברת מידע או בכל מטרה אחרת.
ארכיטקטורת המידע היא הדרך בה המידע מוצג במוצר הדיגיטלי. למעשה מדובר בעיצוב מבנה המוצר, או השלד שלו. מטרת התכנון של ארכיטקטורת המידע הוא לסדר את התוכן המוצג למשתמשים בצורה הנוחה ביותר והנגישה ביותר.
מעצב ארכיטקטורת המידע יעצב את המוצר כך שהמשתמשים יוכלו להגיע לכל פריט תוכן או מידע שקיים באתר בצורה הנוחה והיעילה ביותר שיש, ללא מאמץ מיוחד.
מאחורי כל העבודות הללו עומדים אנשים מוכשרים שלרוב חיים ונושמים עיצוב, ועובדים קשה כדי שהמוצר הדיגיטלי יהיה הכי טוב שאפשר. בחלק הזה תכירו את סוגי המעצבים הדיגיטליים.
עיצוב גרפי הוא מושג רחב למדיי, הכולל בתוכו מגוון רחב של עבודות עיצוב, גם פרינט וגם דיגיטל. בהקשר שלנו, עיצוב גרפי הוא עיצוב של תוצרים סטטיים עבור דיגיטל, ובכלל זה תמונות, אינפוגרפיקות, באנרים, איורים וכדומה. חשוב לשים לב שהמעצב הגרפי מתמחה בעיצוב אונליין והתאמת חומרים לפורמט דיגיטלי.
מעצבים תוכן ורכיבים עבור אתרים. עיקר עבודתם סובבת סביב עיצוב מבנה האתר ופריסתו, מכלול האלמנטים האינטראקטיביים של האתר, תמונות באנרים וכדומה.
תפקידים להבטיח כי השימוש והגלישה בשירות או במוצר יהיו נוחים ופרקטיים וכי חווית השימוש בו תהיה כיפית ונוחה עבור המשתמשים. מטרתם העיקרית היא לאזן בין עיצוב אסתטי ומושך, ובין פונקציונליות ושימושיות. עליהם לדאוג כי כל המרכיבים של המוצר או השירות הדיגיטלי יהיו זמינים ונגישים למשתמשים וכי הם משרתים את המטרה שלשמה צורכים את המוצר או השירות.
מעצבי ממשק משתמש הופכים את הממשק של השירות או המוצר הדיגיטלי לנוח ואת האינטראקציות איתו לנעימות וכיפיות. הם עושים זאת על ידי עיצוב רכיבים גרפיים אינטראקטיביים איתם המשתמשים יוצרים אינטראקציות. לרוב, מדובר בכפתורים, תפריטים, שדות למילוי פרטים (למשל שם ושם משפחה, טלפון וכדומה) מיקרו-אינטראקציות וכדומה. בעיצוב ממשקים אחידות היא שם המשחק, וחשוב שהאלמנטים השונים יעוצבו ב"שפה" דומה.
לוקחים את עיצוב חווית המשתמש צעד אחד קדימה אל עבר המוצר או השירות עצמו. מעצבי מוצר לוקחים חלק בתהליך עיצוב המוצר או השירות עצמו ובהחלטות בנוגע לאופן השימוש במוצר או בשירות, מהם התכונות והמאפיינים שלו, מה הפונקציות שהוא מציע ועוד.
תפקידם לדאוג שכל האינטראקציות עם המוצר או השירות יהיו נוחות, זמינות ומזמינות. הם מעצבים את פעולות הניווט באתר, באפליקציה או בתוכנה, כך שחווית המשתמש תהיה מעניינת וטובה יותר. הדוגמא הטובה ביותר לעיצוב אינטראקציה היא העיצוב של פעולת הקלקה: כאשר משתמש מקליק על כפתור מסויים, הוא צריך לדעת שהוא הקליק או שהפעולה שביקש באמת התרחשה. הדרך בה האלמנט (הסמן של העכבר למשל) מבהיר למשתמש כי הוא הקליק על הכפתור מעוצבת, היא עבודתו של מעצב האינטראקציה.
משלבים בין עיצוב גרפי ועיצוב עריכת וידאו. מעצבי אנימציה יוצרים אנימציות אינטראקטיביות, הכוללות תנועה של אלמנטים, כחלק מתהליך העיצוב הגרפי של השירות או המוצר. למשל, כאשר אתם נתקלים באלמנטים הזזים בעת גלילה באתר – אלו הם עיצובים שבוצעו על ידי מעצבי אנימציה.
אמן לא יכול ליצור רק על בסיס היצירתיות והאישיות שלו, הוא צריך גם כלי עבודה. כאן תכירו את מספר כלים בהם מעצבי דיגיטל משתמשים.
משמשת בעיקר לעיצוב חווית משתמש ולעיצוב ממשקים לאתרי אינטרנט ואפליקציות לטלפונים חכמים. Sketch הייתה פורצת דרך בתחום וזכתה לפופולריות רבה ברב מעצבי UI\UX. Sketch מאפשרת לפרוס כמות גדולה של מסכים ואינטראקציות על גבי משטח עבודה אחד, ובכך מקלה על עיצוב מספר גדול של מסכים במקביל, יתרון גדול כאשר מעצבים אתרי אינטרנט מרובי דפים.
בדומה לסקאצ', Figma משמשת לעיצוב חווית משתמש ולעיצוב ממשקים, רק שהיא פועלת כאפליקציית רשת (web app) ולכן יכולה לעבוד בקלות על כל מערכת הפעלה. יתרון גדול של Figma הוא סינכרון קל ועבודה משותפת בין הגורמים השונים שעובדים על עיצוב הממשק (מעצבים, מפתחים, מנהלי פרויקט), ללא דריסות של קבצים, בדומה לעבודה משותפת בענן (כמו גוגל דרייב למשל).
קשה להתחמק מהשם Adobe בעולם העיצוב בכלל ובעולם העיצוב הדיגיטלי בפרט. אמנם האפליקציות של חברת אדובי יקרות למדיי אבל אין להן תחליף ורוב המעצבים מעדיפים לעבוד איתם. החברה פיתחה מספר אפליקציות, וסביר להניח ששמעתם על חלקן. הפופולריות שבהן הן פוטושופ (Adobe Photoshop) ואילוסטרייטור (Adobe Illustrator) המשמשות בעיקר לעריכת תמונות, אפטר-אפקטס (Adobe After Effects) המשמשת לעריכת וידאו, וגם אינדיזיין (Adobe Indesign) המשמשת לעריכת פרינט (מגזינים, קטלוגים וכדומה).
הגרסה הפשוטה והנוחה יותר של תוכנות העיצוב. בניגוד לתוכנות האדובי המורכבות, שגם מעצבים מנוסים לא שולטים בכל הפונקציות שלהן, GIMP הינה תוכנה קלה יחסית. יש לה ממשק נוח וקל לתפעול, והיא כוללת מספר מצומצם של פונקציות מה שהופך אותה לאופציה אידיאלית למתחילים או לפרויקטים קטנים עד בינוניים. ואם זה לא מספיק – היא חינמית לגמרי!
במאמר זה קיבלתם הצצה קטנה לעולם העיצוב. כפי שבוודאי כבר הבנתם, עיצוב נוגע בתחומים רבים ומהווה חלק משמעותי מתהליך בניית אתר, ויש ביכולתו לסייע לכם בפתרון בעיות רבות ולקדם את העסק שלכם.
בקוואטרו אנחנו מרכזים את כל שירותי העיצוב כך שתוכלו לצאת לפרויקט הדיגיטלי שלכם בראש שקט. עם ניסיון של למעלה מעשור בתחום העיצוב הדיגיטלי, אנחנו בטוחים שיחד נהפוך את הפרויקט שלכם להצלחה מסחררת.